Zlaganje prtljage - Avto Moste - prodaja in servis vozil znamke Opel in Citroën
Close

PRIPRAVA PRTLJAGE IN AVTOMOBILA ZA DOLGE VOŽNJE

Potovanja predstavljajo vrhunec doživetij za večino ljudi. Zagotovo pa se neradi spominjate priprav na potovanje in goro prtljage, ki čaka pred avtomobilom. Vseeno pa lahko letošnji dopust zastavite malenkost drugače kot običajno in ga pričnete bolj organizirano.

SKRB ZA JEKLENEGA KONJIČKA

Če vaš avtomobil zaradi stalnega hitenja in veliko obveznosti izgleda precej, no, razmetan in umazan, mu tokrat le naklonite nekaj vašega časa in z nekaj triki bo ponovno pripravljen, da vam bo vožnja v veselje. Privoščite mu »kopel« in preglejte njegove vitalne dele. Preverite nivo olja in ostalih tekočin, predvsem hladilne. Tudi dezinfekcija in polnjenje avtoklime sta pred daljšimi potmi več kot dobrodošla. Preverite delovanje svetil in stanje akumulatorja, saj bo ta med počitnicami zagotovo močno obremenjen. V kolikor niste prav tehnični tip je najboljša odločitev, da vašega jeklenega konjička pripeljete na preventivni servisni pregled v Avto Moste.

C3-prtljaga

IZPRAZNITE SOVOZNIKOV PREDAL

Morda boste presenečeni koliko nepotrebnih stvari se skriva v sovoznikovem predalu. Ob dejstvu, da ima večina novejših avtomobilov funkcijo hlajenja predala, boste zagotovo zanj našli primernejšo vsebino, kot so stari računi in prazne plastične embalaže žvečilnih gumijev (te raje uporabite za shranjevanje kovancev). Ali pa v predalu namenite prostor za vaše aktualne dokumente (zavarovalno polico, evropsko poročilo, avtokarto…), da vam bodo hitro pri roki.

UREJEN PRTLJAŽNIK

Prtljažnik velja vsaj nekajkrat letno povsem izprazniti in premisliti, kaj nujno potrebujemo v avtomobilu. Obvezne stvari nato shranite v zložljiv zabojček ali organizator prtljažnega prostora in takoj boste opazili razliko. Za dodatno zaščito pa si kupite zaščitno mrežo, ki bo poskrbela, da bodo stvari v prtljažniku vedno ostale na svojem mestu.

ZLAGANJE PRTLJAGE

Ker boste pri pakiranju stvari verjetno z mislimi že skoraj na oddihu, ne pozabite na to, kako boste prtljago tudi dobro pritrdili. Nepravilno zložena prtljaga je že ob sicer nedolžnem trku lahko zelo nevarna za potnike. Večje in težje predmete zložite na dno prtljažnika (takoj za zadnjo klop), drobne in lažje kose zapakirajte in zložite na vrh. V kolikor je prtljage preveč in razmere zahtevajo odstranitev police prtljažnika, naj prtljaga ne presega višine naslonjal druge vrste, vendar morata biti kabina in prtljažnik ločena z varnostno mrežo. Tako se izognemo, da bi se prtljaga spremenila v nevarne leteče predmete. Poskrbite, da so morebitni ostri predmeti dobro zapakirani oz. zaviti (npr. v odejo). Tovor dodatno pričvrstite tudi z dodatno opremo, kot so mreže, kljukice in pritrdilni trakovi. 

Da bo zlaganje enostavnejše, si predstavljajte, da s kovčki igrate včasih nadvse priljubljeni »Tetris« in prostora bo v prtljažniku več kot dovolj. S prtljago ne založite obvezne opreme (komplet prve pomoči, varnostni trikotnik in odsevni brezrokavnik) in jo imejte na hitro dostopnem mestu.

Če vaša prtljaga vključuje tudi dolge predmete jih raje zložite v strešni kovček. Količina prtljage v strešnem kovčku naj bo takšna, da ga boste zaprli brez težav in ne na silo. Osnovne napotke glede strešnega kovčka najdete na tej povezavi https://www.avtomoste.si/kako-izbrati-ustrezen-stresni-kovcek/

Vsekakor pa pri natovarjanju stvari pazite tudi na obremenitev vozila, upoštevajte vlečne kapacitete prtljažnika, nosilnost strehe in nosilnost vozila samega. Zavedati se moramo, da se močno obremenjen avtomobil med vožnjo obnaša drugače. Zato naj bo hitrost vožnje prilagojena, saj se tudi zavorna pot podaljša, manevri so drugačni… prav tako pa je tudi energetska obremenitev bistveno večja. S prtljago zato raje ne pretiravajte in s seboj vzemite stvari, ki jih boste res uporabljali in jih nujno potrebujete.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bodo potovanja z vašim jeklenim konjičkom še prijetnejša. Ne pozabite urediti tudi na ustrezno zavarovanje. Strošek bo zanemarljiv v primerjavi z morebitnimi težavami, ki vas lahko čakajo na poti. Želimo vam srečno pot in nepozabno popotovanje!

AVTO MOSTE d.o.o.
Kajuhova ulica 32a, Ljubljana
T (01) 5 200 200